Nitrații sunt oxidanți puternici.

Aceștia sunt substanțe nocive pentru sănătate omului. Ingerarea unei cantități mari poate cauza probleme gastrice, mâncărimi, iritații și alte afecțiuni.

Fertilizatori chimici

Nitrații și nitriții sunt componente naturale ale solului și fac parte din ciclul azotului. Ei apar odată cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante și animale.

Insipizi, incolori și inodori

O parte din nitrați sunt absorbiți de rădăcinile plantelor și au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor și altor compuși cu azot. Surplusul rămas contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane. Buni pentru plante, dar nu pentru oameni, nitrații sunt dăunători în special sănătății bebelușilor și femeilor însărcinate. Nitrații sunt oxidanți puternici care pot dăuna sănătății și care pot avea efecte nocive atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Uniunea Europeană permite o limită maximă de contaminare de 50mg/L.

În mai multe țări europene, conform legislației în vigoare, producătorii de apă îmbuteliată au obligația de a menționa clar pe etichetele produselor nivelul de nitrați.

10 mg/L

Este nivelul maxim de contaminare recomndat pentru femei însărcinate și bebeluși.

care reprezintă

-20%

din nivelul maxim de contaminare

recomandat pentru adulți.

Femeile însărcinate și mamele care alăptează ar trebui să evite pe cât posibil consumul apelor cu un nivel ridicat de nitrați.

În timpul sarcinii și în primii ani de viață ai copilului, încercați să evitați pe cât posibil substanțele nocive precum nitrații. Nitrații ar putea fi dăunători pentru copii, dar ei pot fi, de asemenea dăunători pentru viitoarele mame. Există o corelație dovedită între nivelul ridicat de nitrați ingerați în timpul sarcinii și diverse malformații congenitale.
Cei mai vulnerabili în fața nitraților sunt nou-născuții, deoarece flora lor microbacteriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta împotriva acestora. Odată ingerați, nitrații sunt transformați în nitriți, mult mai toxici decât nitrații. O cantitate mai mare decât cea permisă poate avea următoarele consecințe: de la probleme gastrice, urticarie și erupții cutanate, defecte ale tubului neural și deficiențe ale membrelor până la methemoglobinemie.

Bebelușii sub 6 luni pot deveni grav bolnavi dacă sunt expuși la o cantitate foarte mare de nitrați, de peste 10 mg/L.

Methemoglobinemia este cea mai periculoasă afecțiune pe care contaminarea cu nitrați o poate genera – afecțiune cunoscută și drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-născutului”). Aceasta se manifestă întâi prin probleme respiratorii din cauza circulației inadecvate a oxigenului prin sânge. În Statele Unite, majoritatea cazurilor depistate de methemoglobinemie au fost atribuite apei contaminate cu nitrați folosită la prepararea formulei de lapte pentru copii. De aceea, este atât de important ca hrana sugarilor să fie preparată cu o apă cu un conținut cât mai scăzut de nitrați.

AQUA Carpatica

este o apă minerală naturală pură, cu un conținut foarte mic de nitrați (0,7 mg/L – izvorul Băjenaru) și este ideală pentru femei însărcinate, familii cu copii și persoane active care au un stil de viață sănătos.

Descoperă gustul purității!

AQUA Carpatica, cea mai sigură apă pentru familia ta.

CUMPĂRĂ

DESCOPERĂ GUSTUL PURITĂȚII!